Taidetta tekevä aktivisti

Safarilla on mukana aina Suomen kiinnostavimpia asiantuntijoita. Taiteilija ja aktivisti Timo Wright oli kertomassa safarilaisille vaikuttavasta taiteesta tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Kiitämme – taas!

Screen Shot 2016-06-08 at 14.28.50
Timo Wright kertoi, että toisin kuin perinteiseen inspiraatiosta ja itseilmaisusta kumpuavan taiteen taiteilijamyyttiin kuuluu, hänen työtään motivoivat nimenomaan poliittiset tavoitteet. ”Siksi teen populistisia ja tunteisiin vetoavia teoksia”, Wright sanoo.

Wright puhui taiteilijamyytistä, johon kuuluu keskellä päivää Kosmoksessa vetelehtiminen ja kertoo, että nykyään suurin osa taiteilijan ajasta kuuluu esimerkiksi apurahahakemusten kirjoittamiseen. Wright tekee myös yritysyhteistyötä taiteen toteutuksessa ja antoi siihen käytännön neuvoja. ”Puku tai jakku päälle ja hieno powerpoint-esitys auttaa!”

Koska Wrightin töiden teemat ovat yhteiskunnallisia, niiden on tarkoitus herättää keskustelua. Tänä keväänä Kharon-teos sai sekä kiitosta, että haukkuja. ”Ajattelin, että natsit suuttuu, mutta ei ne välittäneet, kriitikki tuli taidemaailman sisältä.” Teoksen materiaali oli Kreikan Lesbos-saarelle ajautuneet pelastusliivit.

Wright myöntää, että tavallaan hän hyväksikäyttää pakolaisia taiteessaan, mutta sanoo, että hänen mielestään kapitalistinen yhteiskunta perustuu hyväksikäyttöön laajemminkin. Riistävillä rakenteilla tehtävään taiteeseen kiinnitetään huomiota, vaikka riistolla tuotettuja tuotteita on kaikkialla ympärillämme. ”Keskustelu on tärkeää, mutta turhauttavaa, jos se menee siihen, että vaan keskustellaan, ei tehdä”, Wright sanoo.

takaisin blogiin