Luottamusvajeesta luottamusloikkaan

”Ihmisen tarve on tulla kuulluksi ja nähdyksi sellaisena kuin on, turvallisuuden suuri tarina”, piispa Irja Askola summasi Safari-nuorille tiistaiaamuna Helsinki Think Companyllä. Kiireinen Askola järjesti Safarille aikaa, koska ”Demos Helsinki ja nuoret oli niin hyvä yhdistelmä”. Me kiitämme!Irja tiivis

Askolalle oli annettu teemaksi hyvän edistäminen yhteiskunnassa. Alustuksessaan piispa kuvaili, kuinka hänellekin tulevan vihapostin määrässä näkyy yhteiskunnan polarisaatio ja pelon lisääntyminen. Hyvän edistämistä tarvitaan. Kadulla ihmiset pysäyttävät ja kertovat vaikeita tarinoita.

Askolan mielestä yhteiskuntaa piinaa ”tavallisuusvaje” ja kaikki hakevat äärimmäisiä kokemuksia, arjen ja tavallisuuden arvostamisen sijaan. ”Luottamusvajeen” ratkaisuksi Askola penäsi kiinnostusta toisiin ihmisiin ja heidän kohtaamistaan. ”Olisipa aina niin paljon ihmisyyttä, että aina jos joku puuttuisi, joku kaipaisi”. ”Turvallisuusvajeen” taustalla olevaa pelkoa Askola kehotti käsittelemään uteliaasti, kumppanina. ”Pelko ei poistu komentamalla, vaan sillä on aina joku viesti.”

Kirkolla Askola näki tässä tärkeän vastavoiman roolin. ”Kirkko ei lähde siihen genreen, että oma vika, jos et menesty. Kirkko pitää huolta siitä, että kaikille on tilaa yhteiskunnassa, ei vain menestyville nuorille.” Toivottavasti myös safarilaiset pitävät.

Kuva: Reino Pirttijärvi

takaisin blogiin