SAFARI – monta päivää, monta ratkaisua

Safari-leiri  on monipäiväinen, intensiivinen leiri. Kolme- ja viisipäiväiset leirit järjestetään pääkaupunkiseudulla. Safarilla ei siis ole erillistä leirikeskusta, jonne osallistujat majoittuva leirin ajaksi, vaan työskentelemme työpäivät yhdessä. Koko leiriporukalla on viikon ajan yhteinen kotipesä, mutta tiimit työskentelevät myös kumppaneiden tiloissa ja jalkautuvat kaupungille.

Safarilla osallistujat jaetaan tiimeihin heidän omien kiinnostusten kohteidensa mukaisesti. Hakemuslomakkeessa hakijaa pyydetään kertomaan häntä itseään kiinnostavista asioista. Tiimit puolestaan määräytyvät yhteiskunnallisten ongelmien ja niihin liittyvien kumppaneiden kautta. Safarilla lähdetään siitä, että yhteiskuntaan vaikutetaan organisaatioiden kautta. Kumppaneitamme ovat yritykset, julkisen sektorin toimijat tai yhdistykset, joiden toimintaa ongelma liittyy. Heillä on mahdollisuuksia ratkoa ongelmaa. Safarilla ratkottavat yhteiskunnalliset ongelmat ovat niin monimutkaisia, että niiden ratkaisemiseen tarvitaan nuoria. Esimerkkejä ongelmasta ja kumppanista ovat biodiversiteetin väheneminen ja Korkeasaaren eläintarha tai vaikkapa nuoren asumisen haasteet ja asuntosijoitusyhtiö Sato.

Safari on erinomainen mahdollisuus päästä työskentelemään ongelmien ratkaisemisesta motivoituneiden ihmisten kanssa. Se on myös näköalapaikka yhteiskunnan toimintaan yhden konkreettisen projektin kautta. Safarilla ongelman ympärille muodostuu tiimi täynnä uteliaita ihmisiä. Mukana ovat kumppani, ryhmä nuoria, ongelman tai ratkaisun parhaat asiantuntijat sekä Safarin fasilitaattorit. Fasilitaattori eivät ole opettajia vaan he ovat tiimin jäseniä. Safari ei koulua vaan tärkeää on, että kaikki tiimissä ovat tasa-arvoisia. Fasilitaattoreiden ja asiantuntijoiden roolina on antaa tiimille mahdollisimman hyvät eväät onnistuneiden ratkaisujen kehittämiseen ja viedä Safarille kehitettyä ongelmanratkaisuprosessia eteenpäin.

Safarin aluksi keskitytään ongelman ymmärtämiseen: mistä tässä oikein on kysymys? Tietoa ja näkökulmia saadaan asiantuntijoilta ja kumppanilta, mutta myös kokemalla ja tarkkailemalla. Safarilla keskiössä on aina tekeminen, siksipä jalkaudummekin alkuviikosta kaupungille havainnoimaan, valokuvaamaan, videoimaan ja haastattelemaan ihmisiä. Loppuviikko taas käytetään ideoimiseen ja kehittämiseen, ensin omassa tiimissä ja lopuksi isolla porukalla yhdessä kumppanin ja asiantuntijoiden kanssa. Näin varmistetaan, että ratkaisuista tulee hyödyllisiä ja ne menevät kumppanin käyttöön.

Ongelmien ratkaiseminen on innostavaa hommaa. Tärkeää on tietysti, että tiimi kehittää ennakkoluulottomia ja rohkeita ratkaisuja kumppanin tarpeisiin, jotka vielä ratkovat käsiteltävää ongelmaa. Mutta ihan yhtä tärkeää on uusiin ihmisiin tutustuminen, oppminen ja hauskanpitokin. Safarilla ei uskota, että luovia ja uusia ratkaisuja syntyy hampaat irvessä. Safarilla tutustuu moniin kiinnostaviin tyyppeihin aina yritysten johtoportaasta yliopistolaisiin tutkijoihin ja muihin innostuneisiin nuoriin. Safari on matka, jonka aikana jokainen osallistuja myös ymmärtää itseään paremmin: mitä haluan ja mitä kaikkea voinkaan opiskella ja haluaisi tehdä tulevaisuudessa? Ennen kaikkea Safari on ainutlaatuinen ja tosi hauska kokemus.

Tervetuloa mukaan!

Leirin järjestäjää Suomen suurin itsenäinen ajatushautomo Demos Helsinki.