Kiertokamulla kierrätysaste nousuun – L&T haastoi nuoret etsimään uusia kiertotalouden ratkaisuja

Miten lainaamme, kierrätämme ja säilytämme tavaraa tulevaisuudessa? Lassila & Tikanoja haastoi nuoret kehittämään uudenlaisia omistamisen ja jakamisen palveluita. 

Vaikka haaste oli kokonaisuutena laaja, tiimi ei sitä säikähtänyt: tavaroiden ja materiaalien kestävä kierto nyt ja tulevaisuudessa innosti oppimaan uutta ja etsimään ratkaisuja meitä kaikkia koskevaan ongelmaan.

Haasteen rajaaminen

Safari-tyyliin, leiri aloitettiin ongelmaan tutustumisella. Kahden päivän ajan nuoret pääsivät syventymään kuluttamisen, tuottamisen ja tavaroiden kierrättämisen ja jakamisen haasteisiin. Taustalta tunnistettiin myös laajoja yhteiskunnallisia, systeemitason ongelmia: kuluttamisen kulttuuri, materialismi, massatuotanto, kaikki mulle nyt -ajattelu sekä tavaroiden ostamisen helppous herättivät paljon keskustelua. Safarilaisten mielestä, nuorten elämässä joidenkin tavaroiden omistamisella on myös joukkoon kuulumisen kannalta paljonkin merkitystä.

Maanantaina leiriläiset pääsivät vierailemaan Lassila & Tikanojan toimistolla, jossa digimentalisti Ville Simola valotti L&T:n visiota ja toimintaa kiertotalouden parissa. Erityisesti tavoite siirtyä “kulutusyhteiskunnasta kohti kierrätysyhteiskuntaa” sai nuoret hereille – pohdittiinhan kulutusyhteiskuntaa heti alusta alkaen paljon. Mutta se oli lopulta suomalaisten hälyttävän matala kierrätysprosentti sai safarilaisten ajatukset liikkeelle.

Tiistaina lähdettiinkin pohtimaan vielä enemmän taustoja tämän ilmiön taustoja. Safarilaiset tekivät kierrättymisestä kyselytutkimusta Helsingin kaduilla, havainnoivat julkisten tilojen kierrätysratkaisuja ja kasvattivat ymmärrystään ongelmaan liittyen.

Tiistain päätteeksi tiimi löysin ongelman, johon haluttiin lähteä etsimään erilaisia ratkaisuja: “Kierrättäminen koetaan aikaa vievänä taakkana, vaikka sen laiminlyömisestä johtuvat negatiiviset vaikutukset tiedostetaan.”

Tiistaina havaittiin, että rajattu aika, kotona olevien kierrätysmahdollisuuksien puutteet sekä vaiva lähteä viemään vanhoja tavaroita kierrätyspisteeseen tai panna niitä myyntiin nettikirpputoreille olivat syitä nihkeälle kierrättämiselle. Kuluttajien kyky hahmottaa tuottamiaan tavara- ja jätevirtoja oli myös hatara, joten tähänkin haluttiin tuoda muutosta. Nuoret kokivat, että ratkaisun tulisi siis ennen kaikkea helpottaa ja nopeuttaa tavaran ja materiaalin kiertoa sekä olla käyttäjälleen vaivaton osa arkea.

Ratkaisu

Keskiviikkona päästiin viimein heittelemään kaikki mahtavat, hullut ja kekseliäät ideat pöydälle. Ongelmaa tutkiessa pää kihisi jo erilaisia ratkaisuja, kuinka saada jokainen kierrättämään ja ymmärtämään kiertotalouden mahdollisuuksia. Ratkaisuksi pohdittiin esimerkiksi kiertotalousfestivaalia, jolla kaikki mahdollinen on kierrätetty tai uusiokäytetty mielikuvitusta käyttäen. Informatiiviset ja älykkäät jäteastiat taas voisivat auttaa kuluttajaa lajittelemaan oikein sekä seuraamaan omia jätevirtojaan. Tiimi visioi myös lisätyn todellisuuden ratkaisuja, joissa AR-teknologian avulla päästään tutustumaan vaikkapa metallinkierrätykseen tai vaan käytetään tekniikkaa apuna erilaisten jätejakeiden tunnistamisessa.

Lopuksi esiteltäväksi valittiin monia näitä ideoita yhdistänyt Kiertokamu-konsepti, joka yhdistää helpon jätteen lajittelun, käytännöllisen lajittelulaatikon ja noutopalvelun. Lisäksi Kiertokamu-sovellus on osa L&T:n verkkokauppaa ja yhdistelee palvelukokonaisuuteen jo olemassaolevia palveluita, kuten Helpponoudon ja Kierrätysbotti Kikan.

Nuoret esittelivät Kiertokamu-konseptin yleisölle 18.6.2017 Safarin loppujuhlassa Kampin Laiturissa, jossa kaikki kesän Safari-tiimit nousivat lavalle esittelemään viikon työn tuloksia. Paikalla olivat myös yhteistyökumppanit, jotka pääsivät kommentoimaan nuorten kehittämiä ratkaisuja.

Lassila & Tikanojan Ville Simola oli myös tyytyväinen leirin antiin: “Nuoret onnistuivat erittäin konkreettisesti määrittelemään ratkaistavan ongelman ja muodostamaan nopeassa ajassa hyvin konkreettisen asiakkaille tarjottavan ratkaisun. Lisäksi tiimin loppugaalan esitys oli hyvin energinen ja mukaansatempaava. Tämä tiimi todellakin osasi myydä ideansa yleisölle!”

Safarilaisilta kerätään aina viikon lopuksi palautetta ja jotain tärkeää oli selkeästi jäänyt mieleen: “Opin lisää Suomen kierrätyksen todellisuudesta sekä siitä, että pienillä asioilla voi vaikuttaa”.

Kuvat: Carolina Mobarac

takaisin blogiin